Reizen door tijd?

Wat zou jij doen als je kon reizen door de tijd? Bekijken hoe de pyramiden zijn gebouwd? Of zoals veel wordt geroepen ‘Hitler vermoorden en de IIe wereldoorlog voorkomen!’ en ‘9-11-2001 onder de loep nemen!’. En natuurlijk ‘zien hoe alles ooit begon’ of ‘zien hoe alles eindigt’. Maar…zou reizen door tijd echt kunnen?

Als het mogelijk is om terug te gaan in de tijd…laten we zeggen; we willen de bouw van de Pyramiden in Egypte zien – zien wij dan de mensen die daar ‘op dat moment in de geschiedenis’ aanwezig waren? Of alleen een verlaten bouwplaats van een nog in aanbouw zijnde pyramide zonder mensen? Zonder planten en dieren misschien.

Is tijdreizen een kwestie van eventjes terugspoelen naar een gewenst moment in de geschiedenis en alles dat er toendertijd op het aangegeven moment gebeurde…gebeurd gewoon nog een keer? Alle mensen die toen bezig waren met de pyramiden zijn weer druk bezig. Gewoon omdat een tijdreiziger dit nog even wilde zien?

De geschiedenis als afspeelbaar geheel dat tot elk willekeurig moment is terug te spoelen lijkt ons ietwat veel van het goede. Zo ook het vooruit spoelen en dus in de toekomst kijken. Deze hypothese spreekt natuurlijk iedereen tot de werkbare verbeelding en is daarom veel gebruikt in films.

Tijdreizen in films

Back to the Future (1985)Wij gaan er voor het gemak even vanuit dat iedereen de film ‘Back to the future’ heeft gezien. Een film uit 1985 van Steven Spielberg die ging over reizen door de tijd.

Wij noemen de film ‘Back to the future’ omdat deze film zo tot de verbeelding spreekt dat deze bij het onderwerp tijdreizen niet ongenoemd kan blijven. Heeft de film het juist? Als tijdreizen mogelijk zou zijn, is het dan zoals deze klassieker ons doet voorstellen?

In deze briljante film was het door een uitvinding van Dr. Emmett Brown niet meer dan normaal dat je kon reizen door tijd. in dit geval 30 jaar terug. En dat als je terug ging in de tijd je de exacte loop van de geschiedenis opnieuw kon beleven. Als ware het een exacte herhaling. Je loopt in deze film gewoon als toeschouwer door een ‘back-up van de geschiedenis’. En precies dat stukje geschiedenis dat van tevoren is ingegeven.

Tijdreizen is een onderwerp dat volgens ons iedereen fascineert. Dit baseren wij op persoonlijke ervaringen maar zien wij natuurlijk ook overal om ons heen. Een goed recent voorbeeld is de laatste ‘Alice’ film van Tim Burton, ‘Alice Through the Looking Glass (2016)‘. In deze film reist Alice terug in de tijd om de Mad Hatter (Johnny Depp) te redden.

En dan is er natuurlijk filmklassieker ‘Terminator’ welke net als ‘Back to the future’ tot de top behoort als het aankomt op tijdreis-actie-films. Arnold Schwarzenegger gaat in deze blockbuster als ‘human-looking indestructible cyborg’ van 2029 naar 1984 om iemand uit de weg te ruimen die anders in de toekomst voor problemen gaat zorgen.

Ook de film ‘Time Cop‘, met held Jean Claude van Damme, gaat met tijdreizen om alsof het de normaalste zaak van de wereld is. In deze film gaan criminelen terug in de tijd om op de beurs te kunnen handelen met voorkennis. Jean Claude is een Time Cop, grijpt in en alle tijd is weer in orde.

En om nog een film te noemen die erg tot de verbeelding spreekt als het aankomt op ‘hoe tijd kan werken’ noemen wij ‘Groundhog Day‘ met Bill Murray. De film verteld het verhaal van iemand die elke ochtend op dezelfde dag wakker wordt. Maar alleen hij weet dit. Snap je? In deze briljante film doet Bill Murray al hij kan met de hem extra gegeven ogenschijnlijk eindeloze tijd.

Dit is slechts een greep uit films met als onderwerp tijdreizen. Maar het is overduidelijk dat ‘tijdreizen’ de fantasie prikkelt en dat Hollywood dit onderwerp uitvoerig heeft behandeld.

En even terzijde, de film ‘Back to the Future’ heeft 9/11 voorspeld. Althans…dat wordt beweerd 😉

Tijdreizen met een tijdmachine

Je gaat met één of andere techniek, iets met het Higgs deeltje en een tijdmachine(CERN?), terug in de tijd…doet daar je ding…en gaat weer terug naar het heden. Of een minuutje verder natuurlijk. Ach, je weet wel…tijdreizen. Tijdreizen in fantasieverhalen kennen we. Maar is er inmiddels technologie die het mogelijk maakt om te reizen door tijd? Of is inmiddels wetenschappelijk bekend dat het niet mogelijk is om nilly willy naar specifieke momenten in tijd te reizen?

Louis C.K. zou een tijdmachine gebruiken om een half uur terug in de tijd te kunnen om de persoon die hem vroeg wat hij met een tijdmachine zou doen op zijn muil te slaan. Op een ander moment heeft hij het erover dat hij als blanke gerust terug kan in de tijd. Tijdreizen is een ‘white privilege’ want elk punt in de geschiedenis is voor een blanke namelijk fantastisch.

Experimenten met tijdreizen
Als het aankomt op tijdmachines en experimenten met tijdreizen dan moeten we het ook hebben over het Philadelphia Experiment a.k.a. ‘Project Rainbow’. Dit beruchte experiment betreft de amerikaanse marine en tijdreizen en heeft geleid tot films, boeken en natuurlijk heel veel complottheorieën.

In 1943 werd onderzoek gedaan naar of schepen ontzichtbaar konden worden gemaakt voor radar. Dit gebeurde op een schip genaamd USS Eldridge welke aangelegd was in the Philadelphia Naval Yard…waardoor de benaming in de volksmond werd ‘Philadelphia Experiment’. Het verhaal gaat dat het schip de USS Eldrigde 4 uur uit de haven was verdwenen. Toen het schip weer verscheen rende de bemanning schreeuwend en in brand rond op het dek. Sommige hadden een hartaanval, sommige overleden en anderen waren samengesmolten met de structuur van het schip. Ook zouden er bemaningsleden zijn verdwenen.

Het testen was ooit begonnen met dieren en er waren nog geen intenties om testen te doen met mensen. Toch gebeurde dit op 12 augustus 1943 met een volledige crew aan boord.

Een bekend persoon die betrokken zegt te zijn geweest bij het Philadelphia Experiment is de eerder op Filosoferick genoemde Al Bielek. Hij beweerde door de tijd te hebben gereisd en is in verleden (100.000 B.C.) en toekomst (het jaar 6037) geweest. Zelfs op Mars. Al Bielek vergaarde enige bekendheid toen hij op een MUFON-congres (Midwest UFO Network) in 1990 zijn fantastische verhaal deed.

Naast Al Bielek is er binnen dit onderwerp nog iemand waar we niet omheen kunnen. David Wilcock. David heeft het ook over het ‘Montauk Project’ met de zogeheten ‘Montauk chair’. Het Montauk Project zou bestaan uit een aantal geheime projecten van de Verenigde Staten die plaatsvonden op Montauk Air Force Station te Montauk ook wel ‘Camp Hero’ genoemd. Het doel van het Montauk Project was de ontwikkeling van psychologische oorlogsvoering technieken en onderzoek naar teleportatie, parallelle dimensies en…tijdreizen.

Maar…volgens de officiële lezing van de US-Navy is het hele verhaal een opgeklopte mythe.

Is er bewijs van tijdreizen?

Tijdreizen - Jay-Z, Eddie Murphy

(Klik voor vergroting)

Er is zover geen enkel (overtuigend) bewijs dat aantoont dat tijdreizen mogelijk is. Of ooit mogelijk is geweest. Er zijn natuurlijk eindeloze verhalen van mensen zoals Al Bielek en films, boeken en strips…maar tot dusver blijft het hierbij.

Op het internet vind je leuke foto-overzichten van film- en popsterren die door de tijd schijnen te hebben gereisd. Zo is er de welbekende foto waarop hiphopper Jay-Z te zien zou zijn. De foto is echter uit 1939. Ook is er een foto van Nicolas Cage…genomen in 1870. Of een foto van Eddie Murphy uit de 20er jaren. Volgens ons gaat het hier slechts om mensen die erg veel op elkaar lijken. Maar volgens velen is dit duidelijk bewijs van mensen die tijdreizen.

Ook zijn er foto’s waarop voorwerpen te zien zijn die helemaal niet passen in het tijdsbeeld waarin de foto is genomen. Denk dan bijvoorbeeld aan iemand met een mobiele telefoon op een foto uit de 50er jaren. Volgens vele zijn dit soort foto’s onomstotelijk bewijs van tijdreizen.

En misschien bekend…er is een man in Zweden die beweerde dat hij in de toekomst zichzelf heeft gesproken. Hij heeft zichzelf als 70-jarige bezocht en heeft deze ontmoeting gefilmd met zijn mobiele telefoon. Later is natuurlijk gebleken dat dit allemaal nonsense was.

Kortom; er is geen enkel bewijs 🙂

Tijd bestaat niet

Iedereen is dagelijks onophoudelijk bezig met ‘tijd’. Hoe lang nog voor ik op moet staan? Als ik om 8:30 begin kan ik om 17:00 weg. Nog een week en dan ga ik 2 weken op vakantie. Ik hoop niet dat ik te laat kom. Tijd lijkt ons leven te bepalen terwijl tijd helemaal niet bestaat.

“The passage of time is simply an illusion created by our brains.”
Julian Barbour

Tijd bestaat helemaal niet…althans volgens Julian Barbour, een fysicus. Hij schreef dan ook het boek ‘The end of time’ waarin hij ons zijn visie op ‘tijd’ geeft. Tijd is een illusie en een groot aantal wetenschappelijke problemen zouden kunnen worden opgelost als als we ons huidige idee van wat tijd is laten varen. Julian zegt dat we buiten onze herinneringen geen bewijs hebben van de geschiedenis en zo ook geen bewijs van de toekomst. Van de toekomst is er slechts ons geloof dat deze er ook daadwerkelijk zal zijn.

Als tijd niet bestaat hoe kunnen we het dan serieus hebben over bijvoorbeeld mensen zoals Michel de Nostredame, oftewel: Nostradamus? Deze Franse apotheker ergens helft 16e eeuw deed voorspellingen over de toekomst waarvan velen zouden zijn uitgekomen. Hij had een inkijkje in de toekomstige tijd.

Ook in onze tijd hadden we een ‘ziener’. Iemand die in de toekomst kon kijken. Een blinde bulgaarse vrouw genaamd Baba Vanga. Zij zou klimaatopwarming, de aanslagen op 11 september 2001, tsunami in de Indische Oceaan van 2004 en de opkomst van de Islamitische Staat hebben voorspeld. Zij overleed in 1996 op 95 jarige leeftijd.

Als Nostradamus en Baba Vanga voorspellingen over de toekomst deden dan moet tijd bestaan. Want hoe kun je er anders in vooruit kijken? Maar ja…of Nostradamus of Baba daadwerkelijk de toekomst hebben gezien blijft natuurlijk immer de vraag.

Bekijk ‘VPRO Noorderlicht – ‘Killing Time’ met Julian Barbour’ waarnaar een link te vinden is onder ‘relevante links’.

Final thought…

Tijdens de geschiedenisles op de lagere school ging het over de IIe W.O. en daar gaat het nu nog steeds over. Er is dus tijdens ons leven niemand terug in de tijd gegaan om Hitler te vermoorden. De 2e wereldoorlog behoort nog steeds en al ons gehele leven tot ‘de geschiedenis’. En zo kunnen we nog wel meer voorbeelden noemen. De geschiedenis lijkt dus al tijden hetzelfde.

Maar zouden we het uberhaupt weten als er iets moedwillig door een tijdreiziger veranderd zou zijn in de geschiedenis? Het voorkomen dat Hitler een wereldoorlog begint zou een dusdanige aanpassing van de geschiedenis zijn dat deze moet opvallen. Maar bijvoorbeeld terug gaan in de tijd en anoniem een potje voetbal spelen met je vader die nog een kleine jongen is…dat zou onopvallend kunnen gebeuren.

Toch?

Wat opvalt en ietwat irriteert aan onze benadering is dat wij er continu van uit lijken te gaan dat tijdreizen werkt zoals de film ‘Back to the Future’ ons liet zien. Een lineair iets. Even terugspoelen naar dat ene moment van toen. En dit weer opnieuw afspelen. Dit lijkt namelijk het meest logisch…of leuk. Of tot de (filmische) verbeelding sprekend. Maar in principe staat helemaal niet vast hoe tijdreizen zich zou manifesteren.

Wij hebben bijvoorbeeld een hoofd vol herinneringen en een heel leven achter ons. Als morgen iemand terug zou reizen in de tijd en iets zou doen waardoor Nelson Mandela niet 27 jaar in de gevangenis zou zitten…passen onze herinneringen zich dan aan? Of is ons leven door deze wijziging in de geschiedenis ook compleet anders? Met dus andere herinneringen. En is dus ‘alle geschiedenis’ door een (kleine) wijziging veranderd?

De film ‘The Butterfly Effect’ (2004) gaat hier net als de film ‘Back to the Future’ leuk op in. Een wijziging in de geschiedenis heeft in deze film ook de grootste onvoorziene gevolgen voor het nu.

Als tijdreizen mogelijk zou zijn…dan doet niet 1 persoon dit. Zoals een wetenschappelijke superschurk uit een James Bond film. Of iemand die leest in zijn oude dagboek. Of een gekke professor in een schuur. Lijkt ons. Dan doet een land dit of landen in samenwerking (CERN?). Tijdreizen lijkt ons praktisch namelijk alleen mogelijk als 1 instantie hier controle over heeft. Want verder redenerend lijkt het er anders op dat met ‘meerdere tijdreizigers’ alles in de soep zou lopen.

Dan is er ook nog het zogenaamde Mandela-effect. Maar daar gaan wie hier even niet dieper op in.

Kortom; tijdreizen lijkt ons vooralsnog onmogelijk.
Maar wij horen natuurlijk altijd graag sucssesverhalen 😉

Hadden we maar een Teletijdmachine zoals Suske & Wiske met hun professor Barabas.
Teletijdmachine Professor Barabas - Suske & Wiske


Reizen door tijd?
5 (100%) 1 vote

Meld a.u.b. dode link(s)

Reageer a.u.b.:

Opgegeven emailadres wordt niet zichtbaar op de website! Verplichte velden *