The Nucleair Football

Nuclear FootballNa de ‘Cuban Missile Crisis’ leek het President John F. Kennedy handig om vanaf elke locatie nucleaire wapens te kunnen lanceren.

Sindsdien is er ‘The Nuclear Footbal’. Een ‘grote zwarte koffer’ [foto] met daarin codes waarmee een president een aanval of tegenaanval in gang kan zetten waardoor vervolgens nucleaire wapens kunnen worden gelanceerd. Het is dus geen ‘knop’ waarmee alles wordt gelanceerd.

In 1995 was Rusland in totale paniek toen zij dachten dat een door Noorwegen gelanceerde ‘weer-sateliet’ een aanval was. Het Pentagon had, zoals dit is overeengekomen, het Kremlin over deze lancering ingelicht maar deze waren ‘de papieren kwijtgeraakt’.

Boris Jeltsin (alcoholist, 2 flessen Wodka per dag) zat toen met zijn millitaire staf rond hun ‘Football’. De raket waarmee de weer-sateliet werd gelanceerd raakte net op tijd uit koers waardoor het gevaar was geweken en Rusland geen nucleaire tegenaanval inzette. Deze aanval had een catastrofale kettingreactie tot gevolg kunnen hebben.

Toen in 1981 Ronald Reagan neergeschoten was is deze ‘Football’ 2 dagen kwijt geweest?! Maar erger, zelfs Bill Clinton was de codes om een nucleaire aanval in te zetten kwijt. En niet 2 dagen, maar maanden. Volgens Robert “Buzz” Patterson, de man die tot eind 1998 de Football droeg voor Clinton, waren de codes (een creditcard-achtig kaartje) vanaf 21 januari 1998 onvindbaar.

  • Filosoferick reactie:

    Mmhh…wij leven dus in een wereld met constant nucleair gevaar? En alcoholisten en perverselingen hebben hun smerige handen op de knop (als zij deze kunnen vinden)?!

    Neem hierbij een aanval in geschreven code en het gevaar lijkt wel onvermijdelijk.

    Een hier eerder genoemde video ‘The Nuclear Football’ gaf een goed beeld van deze koffer maar deze video is helaas niet meer te vinden.

    Slik…

Waardeer met een sterretje!

Meld a.u.b. dode link(s)

Reageer a.u.b.:

Opgegeven emailadres wordt niet zichtbaar op de website! Verplichte velden *